Angst og frygt 惊悸 jīngjì

2017-11-04

I dagens Danmark er der mere end 350.000 danskere, i alderen mellem 16-65 år, som lider af en eller anden form for angst. Der ses også større risiko for, at angstramte udvikler en form for misbrug. Det kan være igennem alkohol eller stoffer, som vil være med til at dulme eller lægge låg på angsten.

I den vestlige model, så inddeles angst overordnet i 6forskellige former:

 • Panikangst(Angstanfald, der kommer pludseligt og er så voldsomt, at man er bange for, at man fejler noget med hjertet, er ved at besvime, ved at blive sindssyg eller bange for at dø)
 • Socialfobi(Angst for at rødme eller svede eller på anden vis komme til at røbe, at man er nervøs, samt angst for at andre skal tænke kritiske tanker om én)
 • Generaliseret angst (Tendens til overbekymring, og mere eller mindre konstant føle sig nervøs og anspændt)
 • Agorafobi(angst for at færdes steder med mange mennesker)
 • Enkelfobi(Angst for specielle ting eller situationer, for eksempel angst for edderkopper, angst for højde, for at flyve eller for tordenvejr)
 • Post Traumatisk Stress (PTSD) (psykisk tilstand, hvis man har været udsat for hændelser, der er så voldsomme, at der er tale om en katastrofe eller som har sat "ar på sjælen")

Alt efter hvilken angstform det drejer sig om, så vil der være forskellige symptomer i forbindelsen med anfaldet. Der kan være muskelspændinger, sveden, kvalme, synkebesvær, mavepine, diarré, følelsen af "at være på kanten", træthed, søvnløshed mm.

Mange for behandling med kognitiv terapi, med eventuelt supplement af antidepressiv medicin... Men mange døjer stadig med den indre uro og anspændthed i mere eller mindre grad.

Kinesisk medicin anskuer angsten udfra dens årsag og dens sværhedsgrad. Der er traditionelt 9 forskellige diagnoser af angst, som kategoriseres udfra deres optræden, dog er der ingen definition af angst i traditionel kinesisk medicin. Angst i kinesisk medicin bliver lagt i relation til 1 ud de 7 emotioner, som er "frygt". Dog er der forskel på disse to emotioner, som differentieres ud fra deres "stimulus". Frygt er "post-stimulus", som betyder at følelsen stimuleres forud for det man frygter der vil ske. Angst er "pre-stimulus", hvor man føler angsten uden en forud stimuli.

Årsagerne til angst udfra kinesisk medicinsk anskuelse:

 • Emotionel stress
 • Konstitution
 • Uregelmæssig diæt
 • Tab af blod
 • Arbejde for meget

Jeg behandler angst med alm. -, skalp-, øre- og el-akupunktur, som afhænger af sværhedsgraden og klientens individuelle diagnose. Udover akupunktur, så bruges der også urteopskrifter og kostvejledning, samt få sat klienten ind i hvad angstens årsag er. I sværre tilfælde, så vil kognitiv terapi eller psykolog samtaler være nødvendige i kombination til behandlingsforløbet.