Bronkitis 支气管炎 zhī qì guǎn yán

2018-02-07

Bronkitis deles op i to kategorier. Den ene er akut bronkitis, som er opstået pludselig ved infektiøs betændelsestilstand i bronkierne (lungernes luft-system). Her hæver slimhinden, der dannes mere slim og luften får mindre plads at passere igennem. Dette giver hoste-symptomerne med øget slim-dannelse, samt feber, træthed og utilpashed. Årsagen til bronkitis skyldes mange gange virus, som senere kan fører til bakterie-infektion pga. immunforsvaret er på "overarbejde" med at bekæmpe virussen.

Indenfor kinesisk medicin kan bronkitis udover ydre årsager også have "indre" årsager. Den inflammation der sker i bronkierne kan bare ud fra betændelsestilstanden have 4 forskellige traditionelle diagnoser i kinesisk medicin. Udover det, så er der 4 forskellige diagnoser yderligere, som kan være hoved årsagen til bronkitissen.

I klinikken behandles både akut og kronisk bronkitis. Behandlingsvarigheden vil varierer fra person til person, og i de fleste tilfælde vil det tage mere end 10 behandlinger, før man er ved at komme over på den anden side med vejrtrækningen og at betændelsestilstanden er blevet mindre. Der bruges typisk akupunktur, urteopskrifter og kostvejledning. Nogle gange bruges cupping, gua sha og pestle needle også, hvis personen har nåleskræk.