Forstoppelse 便秘 biàn mì

2018-01-12

Forstoppelse ses hos mere end 10 % af den danske befolkning, og flere og flere får det allerede fra de yngre år. Normalt skal man af med afføring 1 gang dagligt... hvis det er hver anden dag, så er det en forholdsvis middel grad, men hvis der kan gå op til flere dage (4-6 dage) mellem toiletbesøgende er det af svær grad. Dette er pga. en forstyrrelse af tyktarmens funktion, som kan medfører at afføringen bliver hård og svær at komme af med.

Årsagerne til forstoppelsen kan være varierende. Det kan være alt fra for få fibre i kosten til medicinske bivirkninger fra morfin, vanddrivende osv. Det kan også være et symptom på baggrund af en anden eksisterende sygdom (fx lavt stofskifte, sukkersyge, kræft mm.).

Indenfor kinesisk medicin kan forstoppelsen have flere ansigter. I mere end halvdelen af tilfældene, har forstoppelsen en psykisk medvirkende faktor. Det kan være at der er noget i livet, som man psykisk/fysisk "ikke vil give slip på", og dette kan fører til at tyktarmen spænder op og afføringen kan ikke få fri passage. Traditionelt er der 9 forskellige diagnoser-billeder af, hvad årsagen til forstoppelsen er.

I klinikken behandles forstoppelse på baggrund af den passende diagnose. Her kan det være lige fra akupunktur, cupping, øre-akupunktur og gua sha (skrabeterapi) til kostvejledning, samt urteopskrifter til at hjælpe tyktarmen af med afføringen.