Galdesten 胆石症 dǎn shí zhèng

2018-02-01

Et problem som rammer kvinder 3 gange hyppigere end mænd, især når man bliver ældre. En af de store hyppigheder til galdesten skyldes meget ens livstil og kostvaner (fx ved overvægt, sukkersyge mm.). Da galden består af bl.a. Vand, fedt, kolesterol og galdesalte, så ses det tit hos folk der spiser for fedtholdig mad. Hvis der er for meget fedt, så giver det grobund til at galden tørres ud og krystaliser, som til sidst bliver udviklet til en mindre stenklump inden i galdeblæren. Der ses først symptomer som mavesmerter, hvis galdestenen sætter sig fast i udløbsgangen i galdeblæren.

Indenfor kinesisk medicin ser man også på de mere psykiske medvirkende faktorer. Traditionelt er der 5 forskellige diagnoser, men hvor 2 af dem er mest hyppige. De 2 mest hyppige kan være en kombination af kostvanerne, samt et par emotionelle tendenser... her kan der være tale om vrede, frustrationer og/eller irritationer, som har været kommet til udtryk. Dette bliver så lagret i leveren og galdeblæren ifølge kinesisk medicin, som så senere kan skabe ubalancen der giver galdestenen.

I klinikken behandles galdesten på baggrund af dens underliggende årsag. Her bruges akupunktur og cupping en del, mens der også vejledes med kost hvis det har relevans. Ellers skal der også ses på, om der ligger nogle emotionelle dele med i spil, som personen måske skal have mulighed for at få afløb for.