Nældefeber (Urticaria) 寻麻疹/风疹 xún má zhěn/fēng zhěn

2017-11-22

Nældefeber er en hudsygdom, som rammer omkring 20 % af den danske befolkning på et eller andet tidspunkt i livet. Tilfældene varierer, hvor akut nældefeber kun er et enkelt tilfælde, hvor nogle får mere end 6 ugers udbrud.

Mest typiske symptomer på nældefeber er kløende, blege eller røde udslæt på huden (ligner udslæt efter man har brændt sig på en brændenælde). Hvis det sker i hudens dybere lag, så rammer det især områder omkring øjnene, kønsorganerne, læberne, munden, tungen eller svælget... dette kaldes for angioødem eller Quincke ødem.

Udslættene kommer pga. Frigivelsen af ekstra meget histamin, hvilket gør hudens små blodkar "utætte", som derved giver hævelser og kløen. Årsagerne til nældefeber kan man ikke fastslå, men i cirka 10 % af tilfældene er det infektioner, reaktioner på medicin og/eller mad mm., der kan være med til at udløse det.

Indenfor kinesisk medicin ses nældefeber som en allergisk hudlidelse, som har forskellige diagnoser på baggrund af dens optræden og symptomer involveret med tilfældene. Traditionelt bruges der forskellige urteopskrifter til behandling af nældefeber, og i kombination med alm. Akupunktur. Der er traditionelt 3 forskellige diagnoser (Vind-Varme, Vind-Kulde og Blod underskud), som der behandles ud fra.

I klinikken behandles nældefeber ud fra den traditionelle model, og ved siden af det vil der også være behov for lidt kostvejledning over behandlingsforløbet. Dette vil være med til at forebygge evt. tilbagevendende tilfælde.