Parkinsons Syndrom 帕金森病 Pàjīnsēnbìng

2017-11-13

Den karakteriseret sygdom ved de langsomme bevægelser, rysten og stivhed i musklerne. Cirka hver 1.000 dansker har Parkinsons syndrom/sygdom, hvilket er mere end 6.500 danskere ud fra befolkningstallet. Parkinsons er en kronisk degerende sygdom af nervecellerne i hjernen, hvor der bliver produceret mindre dopamin i hjernens basale ganglier (dybtliggende centre i hjernen). Når dette sker, bliver kroppens bevægelses kontrol nedsat, hvilket giver de kendte symptomer. Symptomerne starter ofte i den ene side af kroppen, hvor det senere ses på begge sider.

Udover de først nævnte symptomer, så ses der også følgende symptomer: (fra netdoktor.dk)

  • nedsat mimik i ansigtet
  • nedsat stemmekraft
  • problemer med spytflåd på grund af langsomme synkebevægelser
  • langsom og mere gnidret skrift
  • problemer ved at knappe knapper
  • dårlig balance
  • besvær med at vende sig i sengen
  • almen træthed.

Der er til dagens dato stadig ingen kur mod behandling af Parkinsons syndrom, da man stadig ikke helt kan finde årsagen til dens opståen. Men den begynder oftest fra 50- til 70-års alderen, hvor hyppigheden stiger med alderen. Mænd er mere udsatte end kvinder, da deres dopamin niveau aftager hurtigere end kvindernes.

Man behandler Parkinsons syndrom med 3 forskellige typer behandling, som afhænger af medicinens virkning. Operation er også en mulighed, samt behandling med vedvarende sondemedicin mm... Men desværre ses sygdommen som uhelbredelig.

Indenfor kinesisk medicin er Parkinsons syndrom set som en ekstrem lidelser, som er udviklet på baggrund af en hård livsstil. Dette kan være igennem et liv med for meget arbejde og for lidt hvile (fysisk og mental), samt for meget kolesterol i kosten og søde sager. En anden årsag er også følelsesmæssig stress, som fx vrede, frustration og bitterhed, som udfra den kinesiske model kan give lever-problemer.

I klinikken behandles Parkinsons Syndrom med alm.-, el- og skalp-akupunktur, samt i kombination med kostvejledning og urteopskrifter. Jo hurtigere man kommer i behandling, jo større er sandsynligheden for at man kan slå ned på symptomerne. Det vil også i mange tilfælde betyde et længere behandlingsforløb, hvis man lader det stå på længe. Folk der allerede er i behandling, kan stadig supplere akupunktur på til behandlingen. Man skal til hver behandling ligge op til 1 time med nålene i, for at få bedst muligt resultat.