Psoriasis 银屑病/牛皮癣 yín xiè bìng/niú pí xuǎn

2017-11-16

Den mest almindelige hudsygdom, som rammer omkring 3 % af den danske befolkning. Den opstår i alderen mellem 10-30 års alderen, men kan også ses tidligere og senere, dog rammer den lige hyppigt mænd og kvinder. Hos knap 10 % ledsages psoriasis af "psoriasis-gigt", som er en form for gigtbetændelse der især ses i led og sene tilhæftninger... hvilket kan forveksles med "leddegigt".

Sygdommen er arvelig, men kan varierer i udbrud i perioder. Udslættet er kendetegnet ved røde, fortykkede områder på huden... især i hårbunden, på albuerne og knæ, samt den nedre del af ryggen. Sygdomsmekanismen hos psoriasis kan være pga. de hvide blodlegemer (del af immunforsvaret) får kroppens hudceller til at dele sig usædvanligt, som kan ske i forbindelse med infektioner, hvor huden bliver inflammeret og bliver rød, samt hævet under infektionen.

Der findes forskellige sværhedsgrader af sygdommen, som defineres ud fra hvor stort et område hududslættet dækker.

Indenfor kinesisk medicin anskuer man psoriasis ud fra hvilken diagnose den tilhører, som man finder frem til gennem symptomerne, mærke håndledspulsen, se tungen og udslættene.

De 4 hyppige diagnoser er:

  • Varme i blodet (Leder til indre Vind)
  • Blod underskud (leder til indre Vind og Tørhed)
  • Qi og Blod Staser (Qi stagnation og blod staser)
  • Ubalance mellem Chong mai og Ren mai (2 meridianer)

Her vil udslættene varierer i farve, udtoning og placering på kroppen. Personens historie er også et vigtigt element i behandlingen, da den kan indeholde vigtige informationer om dens opståen og årsag. I flere tilfælde har psoriasis en emotionel (følelsesmæssig) årsag, da man i kinesisk medicin siger at "følelserne ligger i blodet". Og i de forskellige diagnoser nævnt foroven, så har de alle en relation til blodet.

I klinikken behandles psoriasis mest med alm. Akupunktur, cupping (bindevævsmassage), gua sha (skrape-terapi) og kostvejledning, samt urteopskrifter. Alt efter hvad sværhedsgraden er, vil også afgøre behandlingsforløbets varighed... men i ekstreme tilfælde vejledes klienten med urteopskrifter og kosten, for at slå ned på ekstremerne først.