Sklerose 硬化症 yìng huà zhèng

2017-11-15

Den kroniske sygdom sklerose har mere end 10.000 danskere, hvor hyppigheden er stigende, især hos kvinder. Den bryder oftest ud i alderen mellem 20- til 40-års alderen, og dens karakteristik er ved gentagne angreb (attak) fra centralnervesystemet (hjernen og rygmarven). Attakkerne kan have forskellige symptomer, som varierer ud fra hvor angrebene kommer fra i nervesystemet. Her bliver myelinskederne (fedtvæv) omkring nervefibrene ødelagt, som fører til tab af nervetråde i hjernen og rygmarven.

De hyppigste symptomer på sygdommen, som starter med et attak der udvikles over nogle dage eller få uger: (fra netdoktor.dk)

  • Føleforstyrrelser i en arm eller benene
  • Nedsat kraft eller udtrætning af arme eller ben
  • Synsnervebetændelse der viser sig ved synsnedsættelse samt smerter bag øjet
  • Svimmelhed og balanceforstyrrelser
  • Vandladningsproblemer

Senere ses der også udvikling af inflammation (betændelse) i leddene (fx slidgigt), samt ødemer (væske ophobninger). Attakkernes intervaller varierer meget og med aftagning i symptomerne .

Årsagen til lidelsen er stadig ukendt, men dens forekomst ses hyppigere hos familiemedlemmer til sklerosepatienter. Der er behandlingsmuligheder med medicin, som kan lindre symptomerne... men desværre stadig ingen kur er fundet.

I kinesisk medicin er der 4 forskellige diagnoser, som også svarer til sværhedsgraden af sklerosen (4 stadier). De følgende stadier, traditionel kinesiske diagnoser og symptomer:

  1. Fugt(følelsesløshed og snurrende/prikkende fornemmelse)
  2. Mave- og Milt underskud(problemer med at gå)
  3. Lever- og Nyre underskud(alvorlige problemer med at gå og inkontinens)
  4. Indre Vind(spasmer i lemmerne)

Så er der også en, som kategoriseres som "blod staser". Dens symptom er karakteriseret ved smerter i lemmerne.

I klinikken behandles sklerose indenfor alle 4 stadier, hvor der tilrettelægges den rette behandlings strategi. Behandlingen er typisk med alm-, skalp- og el-akupunktur, samt kostvejledning og urteopskrifter. Alt efter stadiet og sklerosens alder, vil variere hvor lang et behandlingsforløb personen skal forvente at være i for at lindre symptomerne.